JoBo Keuringen ... goed gekeurd!

Arbo - Artikelen

Hoe (on)veilig werkt de chemie?

Handhaving van wet- en regelgeving in de chemische industrie is complexe en weerbarstige materie. Veel bedrijven overtreden de regels in meer of mindere mate.

Gezond en veilig werken met Human Factors

Trage gespreksafhandeling, pijnlijke armen en te veel muiswerk. Dat zijn de belangrijkste klachten van callcentermedewerkers. Kunnen Human Factors bijdragen aan een gezondere en veiligere werk­omgeving voor deze medewerkers, en hoe dan?

Van ergonomie naar Human Factors

Vraag mensen waar ergonomie voor staat en tien tegen één dat het antwoord beperkt blijft tot RSI, toetsenbord, beeldscherm en fysieke belasting – als er al een antwoord komt.

Veiligheidskleding kan nóg veiliger

Dragen uw medewerkers al langere tijd dezelfde werkkleding? Dan is het zinvol om eens te bekijken of zij nog steeds voldoende beschermd zijn tegen de risico's waaraan zij bloot staan. Wellicht zijn er innovaties op kledinggebied waar zij van kunnen...

Trends in het werk

Veranderingen in arbeid hebben gevolgen voor het werk van arboprofessionals. Aan het einde van 2014 maken we de balans op. Wat zijn de huidige trends en hoe gaan die het werk beïnvloeden? Hoogleraren Ton Wilthagen en Tjabe Smid blikken vooruit.

Veiligheidscultuur is universeel

Het begrip veiligheidscultuur kreeg in de jaren 90 voor het eerst inhoud bij het Atoomagentschap. Nu verzorgt dat cursussen veiligheidscultuur in vele landen. Frank Guldenmund bezocht als trainer Pakistan, Jordanië en Iran. Veiligheidscultuur is...

Keuzes bij beschermende kleding

Ze zijn er voor allerlei soorten risico's: beschermende hesjes, jassen, broeken en overalls. Al die kleding wordt getest volgens vastgestelde normen. Soms stelt een klant extra eisen. Wat betekent dat voor de materiaalkeuze en hoe gaat een...

Werk en privé in balans houden

Werk en privé zijn tegenwoordig verregaand met elkaar verweven. We zijn dus steeds op zoek naar een goede manier om werk en zorgtaken te combineren. Prachtig, zulke flexibiliteit, maar hoe houden we werk en privé in balans?

Werken tot je er bij neervalt?

Voor werken in het buitenland geldt zowel nationale als lokale wetgeving met betrekking tot arbeidstijden. Dit resulteert voor veel bedrijven in een zoektocht naar wat wanneer en waar van toepassing is. Gelukkig geldt de regel ' rust en herstel na...

Veiligheidsklimaat is al 30 jaar actueel

Soms trekken bedrijven lering uit catastrofes. Soms ook niet. Toch is er in dertig jaar tijd wel veel verbeterd in de manier waarop we naar het veiligheidsklimaat in bedrijven kijken.